Berkowitz Contemporary Foundation Reveals Plans For Building & Public Plaza In Edgewater

Berkowitz Contemporary Foundation has unveiled plans for a new building on Biscayne Boulevard in Edgewater.

Rene Gonzalez Architects is designing the 45,000 square foot structure, replacing a previous fortress-like design by Arquitectonica.

The building is said to be designed to address its urban environment. It features a prominent outdoor plaza, which will be open to the public. The entrance is located beneath a cantilevered second-story, which hovers dramatically over the ground to create a welcoming path into the spacious first-floor lobby. RGA has tapered the volume of the cast concrete building, so that its scale will contrast with the higher density buildings in the surrounding neighborhood.

Two sculptures will be housed within the new complex. Richard Serra’s 180-foot-long “Passage of Time” will be placed in the public plaza outdoors, protected by a glass wall and visible to pedestrians and motorists. James Turrell’s “Aten Reign” light sculpture will be housed indoors. The building is specifically designed to accommodate the height of Turrell’s sculpture along with a skylight above, while also including a corridor as a transitional space allowing visitors’ eyes to adjust to the piece.

Also housed in the building will be the Foundation’s collection of contemporary art. Entry will be free.

“The Berkowitz Contemporary Foundation’s announcement signals Miami’s ongoing evolution into a world-class destination for art and culture,” said Miami Mayor Francis Suarez. “This innovative space will serve as a valued addition to Miami’s rich creative landscape, and make extraordinary works of art accessible to the community.”

The plans have been shown to Miami city officials, but haven’t yet been formally submitted or approved, according to the Herald. The old Arquitectonica design was rejected by officials who said it wasn’t permitted under the Miami 21 zoning code.

Groundbreaking is expected at the beginning of 2020, with completion in 2023.

 

 

 

The site, now fenced off:

The old design by Arquitectonica: